Anti-Oorlog Monument, brons, 2023. Foto: Henk Visch.

Henk Visch (Eindhoven, 1950) is de winnaar van de 13e Wilhelminaring. De jury is unaniem in haar toekenning van de prijs aan deze Grand Homme van de Nederlandse beeldhouwkunst.

Winnaar Wilhelminaring 2023

Henk Visch

Uit het juryrapport

“Zijn werk is onconventioneel, vervreemdend, tijdloos en van een geniale eenvoud. Zijn androgyne mensfiguren leveren al sinds de jaren tachtig op lichtvoetige wijze commentaar op de condition humaine”, stelt de jury in haar juryrapport over het werk van deze Grand Homme van de Nederlandse beeldhouwkunst. De jury vervolgt: “Zijn beelden lijken dan weliswaar mensfiguren, of een been, ze zijn tegelijk afkomstig van een andere planeet, van een droomwereld. Zijn androgyne beelden zijn weinig en veel tegelijk: ze ogen dan wel eenvoudig, ze bieden tegelijk een cocktail aan humor, troost, verwondering, melancholie en poëzie. Visch’ mensfiguren zijn geen helden op paard of voetstuk, ze liggen of staan gewoon op de grond. Daardoor ontstaat een directe relatie met de kijker.”
Lees het hele juryrapport (pdf)

Jury

De jury van de 13e Wilhelminaring bestaat uit: Brigitte Bloksma, Hendrik Driessen, Jannet de Goede, Maartje Korstanje en Marina de Vries.

Uitreiking

Zaterdag 30 september 2023 ontving Henk Visch de 13e Wilhelminaring uit handen van Corrie van der Veen, bestuursvoorzitter van Stichting Wilhelminaring, die het publiek eerder die middag vertelde over de Wilhelminaring. Tijdens de middag sprak jurylid Hendrik Driessen over het werk van Henk Visch. Sieraadontwerper Evert Nijland lichtte zijn ontwerp toe van de ring die hij speciaal voor Henk Visch ontwierp. Nadat hij de ring ontving uit handen van Corrie van der Veen, sprak Henk Visch zijn rede uit. De rede van Henk Visch is te vinden op https://henkvisch.nl/texts/2023/rede-bij-uitreiking-vannen-wilhelminaring30-september-2023-in-het-coda-museum-apeldoorn/

Tentoonstelling

De tentoonstelling Dance in the Court of Justice is van 24 maart tot en met 23 juni 2024 te bezichtigen in CODA Museum Apeldoorn.

Lees de inleiding van Henk Visch bij opening van de tentoonstelling.Foto’s: Tentoonstelling Dance in the Court of Justice, CODA Museum. Foto’s: Sushilla Kouwen

Ring

Evert Nijland, 13e Wilhelminaring, aluminium, koud-emaille, h. 5 cm. Foto: Eddo Hartmann

Henk Visch. Foto: Henk Visch.

Over de kunstenaar

Henk Visch (Eindhoven, 1950) woont en werkt in Eindhoven en Berlijn. Visch studeerde in 1972 af aan de Academie voor Kunst en Vormgeving in Den Bosch en werkte vervolgens als graficus en tekenaar. Hij was docent aan de Rijksakademie van beeldende kunsten in Amsterdam en aan de Jan van Eyck Academie in Maastricht. In Duitsland gaf hij les aan de Staatliche Akademie der Bildenden Künste in Stuttgart en de Kunstakademie Münster. In 1981 had hij zijn eerste expositie met sculpturen, waarna veel solo- en groepstentoonstellingen volgden in binnen- en buitenland. Hij vertegenwoordigde Nederland op de Biënnale van Venetië (1988) en hij nam deel aan Documenta IX in Kassel (1992). In 2016 richtte hij de stichting HuisHenkVisch op, waar zijn eigen werk en zijn kunstverzameling zijn opgenomen en worden gepresenteerd in de tentoonstellingsruimte Auto Vitesse. Het werk van Henk Visch is opgenomen in museale, bedrijfs- en privécollecties. Zijn beelden zijn op veel plekken in de publieke ruimte te bewonderen.

Bekijk de documentaire over Henk Visch uit de serie Hollandse Meesters. Regie: Frans Weisz.

Hendrik Driessen, jurylid 13e editie van de Wilhelminaring spreekt over het werk van Henk Visch. Foto: Sushilla Kouwen.

Sieraadontwerper Evert Nijland en Henk Visch. Foto: Sushilla Kouwen.

Henk Visch, Corrie van der Veen en Evert Nijland bij de ringuitreiking. Foto: Sushilla Kouwen.

Van links naar rechts: Marina de Vries, Marie Jeanne de Rooij, Judith van Beukering, Saskia de Boer, Detlev Cziesso, Henk Visch, Karla de Boer, Evert Nijland, Corrie van der Veen, Hendrik Driessen, Maartje van Korstanje, Peter Messerschmidt, Carin Reinders en Mieke van der Star. Foto: Sushilla Kouwen.

Singing grass, 2023, brons, mixed-media. Foto: Henk Visch.

Where are you from Who are you and why have you come here in such a hurry, 2022, brons, mixed-media. Foto: Henk Visch.

Girls of the Highlands, 2021, aluminium, acrylverf. Foto: Henk Visch.

Monologue, 2020. Foto: Henk Visch.

All’s well that ends, 2023, brons, aluminium, mixed-media. Foto: Henk Visch.