Lily van der Stokker voor haar muurschildering Nice Being Left Right (detail), Migros Museum, Zürich, 2019. Foto: Stefan Altenburger Photography Zürich.

Lily van der Stokker is door de jury van de Wilhelminaring gekozen tot winnaar van de 12e Wilhelminaring, een belangrijke Nederlandse oeuvreprijs voor de gevorderde kunstenaar. De uitreiking van de ring aan Van der Stokker vindt plaats op zaterdag 3 september in CODA Museum Apeldoorn. Daarnaast zal een tentoonstelling aan haar werk gewijd worden van januari tot juni 2023 in CODA Museum te Apeldoorn en krijgt zij van de gemeente Apeldoorn een opdracht voor een beeld in het Sprengenpark in diezelfde stad. Het werk van Lily van der Stokker oogt optimistisch en ‘vrouwelijk’, maar levert vaak tegelijkertijd een ironisch commentaar op de hypes en de machtsstructuur binnen de (kunst)wereld.

Winnaar Wilhelminaring 2021

Lily van der Stokker

Lily van der Stokker neemt in de Nederlandse én internationale kunstwereld een uitzonderlijke plaats in. Van der Stokker is gespecialiseerd in schoonheid en heeft zichzelf opgedragen werk te maken dat over geluk en vriendelijkheid gaat. Daarmee stelt zij zich tegenover ironie en cynisme. De teksten die zij gebruikt in haar muurschilderingen maken dat de werken ‘gaan praten, bijna als mensen’, zoals Van der Stokker zelf zegt. Die mensgerichtheid komt nog sterker naar voren in Van der Stokkers ruimtelijke werk. Kleuren en motieven die Van der Stokker in haar muurschilderingen gebruikt, trekt zij door naar de stoelen, banken of naar de vloer die zo een vrolijk tapijt wordt.

Jury

De jury van de 12e editie bestaat uit Anna Tilroe, Gijs Frieling, Zippora Elders, Bas Fontein en Mieke Conijn.

Uit het juryrapport

In de ogen van de jury verdient Lily van der Stokker ten volle de Wilhelminaring 2021. Het werk van Van der Stokker kenmerkt zich door vrolijke motieven als bloemen, krullen en wolken in de voor Van der Stokkers werk zo karakteriserende kleuren.

De teksten in haar muurschilderingen en installaties verwijzen naar het alledaagse leven, naar wat geldt als ’typisch vrouwelijk’ en leveren tegelijkertijd een spottend commentaar op de hypes en machtsstructuur van de (kunst)wereld. Haar beeldtaal doet altijd optimistisch, hypervrouwelijk en uitnodigend aan, iets waarmee ze, zo constateerde ze zelf eens, zich in de kunst op ‘verboden terrein’ had begeven. Van der Stokkers werk geniet inmiddels nationaal en internationaal grote bekendheid. Zo geldt haar Celestial Teapot, een zeven meter hoge sculptuur in de vorm van een ‘gezellige’ theepot, als een geliefde icoon in Utrecht.” Ook vond de jury het belangrijk dat het door de winnaar te maken kunstwerk voor het Sprengenpark, te midden van de beelden van de vorige winnaars van de Wilhelminaring, het publiek opnieuw voor een verrassing zou plaatsen.

Uitreiking

De uitreiking van de 12e Wilhelminaring aan Lily van der Stokker vindt plaats op zaterdag 3 september 2022 in CODA Museum Apeldoorn. Vanaf 14.00 uur bent u welkom. Het programma start om 14.30 uur en duurt tot circa 15.45 uur met aansluitend een borrel.

U bent van harte uitgenodigd hierbij aanwezig te zijn. Aanmelden via info@wilhelminaring.nl 

Tentoonstelling

De tentoonstelling van Lily van der Stokker in CODA Museum Apeldoorn vindt plaats van januari tot juni 2023.

Beeld

De onthulling van het beeld in het Sprengenpark dat in opdracht van de gemeente Apeldoorn wordt gemaakt, vindt plaats in 2023.

Hier gebeurt niets, 2021, UV print op geplooide dibond.
Foto: GRAYSC

Lily van der Stokker tijdens de herplaatsing van Celestial Teapot, Utrecht, 2021.
Foto: Angeliek de Jonge

Blue Blob Drip Wallpainting, muurschildering, Art Basel, 2014.
Foto: Andrea Rossetti, courtesy kaufmann repetto Milaan/New York.

Tentoonstelling Huh (detail), New York, 2014.
Foto: Jeffrey Sturges

It Is Now 815 am, muurschildering, mixed media, Tate St. Ives, UK, 2010.
Foto: Steve Tanner

I am Ugly, muurschildering, mixed media, 2009, Parijs.
Foto: Marc Domage

Pink Building, World Expo Hannover, 2000.
Foto: Michael Lindner

Lily van der Stokker
Foto: Gert Jan van Rooij

Over de kunstenaar

Lily van der Stokker (1954, Den Bosch) woont en werkt in Amsterdam en New York. Van der Stokker had belangrijke tentoonstellingen in onder andere het Stedelijk Museum Amsterdam, Boijmans van Beuningen Rotterdam, Van Abbemuseum Eindhoven, New Museum New York, Hammer Museum Los Angeles, Tate St. Ives, en het Ludwig Museum Keulen. Van der Stokker heeft ook het nodige grootschalige werk in de publieke ruimte gemaakt zoals het Groen Geruite Huis (2015) in Oostende, Celestial Teapot (2013) in Utrecht, en The Pink Building tijdens de WorldExpo Hannover (2000). Van der Stokker heeft meerdere prijzen op haar naam staan en werd onlangs geëerd met de Jeanne Oosting Prijs.

Lily voor de Stokker en haar muurschildering Extremely Experimental Art by my Grandma (detail), Migros Museum, Zürich, 2019. .
Foto: Stefan Altenburger Photography Zürich

Groen Geruite Huis, artist impression, Lily van der Stokker, 2015.

Kalm Nou Maar, lichtkunstwerk Gouda, 2008.
Foto: Gert Jan Van Rooij

Dakterras met Bubbelbad, Amsterdam, 2021.
Foto: Gert Jan van Rooij