Lily van der Stokker voor haar muurschildering Nice Being Left Right (detail), Migros Museum, Zürich, 2019. Foto: Stefan Altenburger Photography Zürich.

Lily van der Stokker is de winnaar van de 12e Wilhelminaring, een belangrijke Nederlandse oeuvreprijs voor de gevorderde kunstenaar.
Op zaterdag 3 september 2022 ontving zij de ring uit handen van bestuursvoorzitter Corrie van der Veen in CODA Museum Apeldoorn. Van januari tot juni 2023 heeft zij een tentoonstelling in CODA Museum. Daarnaast krijgt zij van de gemeente Apeldoorn de opdracht een beeld te maken voor het Sprengenpark in diezelfde stad. Uit de laudatio uitgesproken door juryvoorzitter Anna Tilroe: “Het is pure kracht in een softe vermomming. Female power. Misschien vormt dit de harde kern van wat een Duitse criticus met een citaat van Nina Hagen, Lily van der Stokkers werk ‘Unbeschreiblich Weiblich’ heeft genoemd.”

Winnaar Wilhelminaring 2021

Lily van der Stokker

Laudatio

Lily van der Stokker neemt in de Nederlandse en internationale kunst een uitzonderlijke plaats in. ‘Ik ben gespecialiseerd in schoonheid,’ zei ze eens over zichzelf. ‘Ik heb mijzelf opgedragen werk te maken dat over geluk en vriendelijkheid gaat. En daarmee stel ik mij tegenover ironie en cynisme.’ Wie haar muurschilderingen, tekeningen en ruimtelijke installaties ziet, zal dat laatste zeker beamen. De kleuren, de vormen, de materialen, kortom alles waar kunst mee begint straalt bij haar iets uit wat je zacht zou kunnen noemen. Iets softs. Maar daarmee beginnen meteen ook de moeilijkheden. Want softe kunst is van en voor watjes, toch? Van en voor types die van gezelligheid, huiselijkheid en het dagelijkse leven houden. Vrouwen dus. Of is dat nu juist een cliché?

Kijk, en hier wordt het interessant. Hier begint de softe kunst van Lily van der Stokker keihard te rebelleren. Want, legt ze ons voor, wat is er eigenlijk mis met dat cliché? Wat mankeert er aan kunst die het directe alledaagse leven op de voorgrond plaatst? Het leven dus wat al eeuwenlang geldt als dat van de vrouw, dat wil zeggen van de vrouw als huisvrouw. Kunst kent toch geen taboes?

Lees hier de volledige laudatio die juryvoorzitter Anna Tilroe uitsprak op 3 september 2022

Jury

De jury van de 12e editie bestond uit Anna Tilroe, Gijs Frieling, Zippora Elders, Bas Fontein en Mieke Conijn.

Uitreiking

De uitreiking van de Wilhelminaring vond plaats op zaterdag 3 september 2022 in CODA Museum, Apeldoorn.

Tentoonstelling

De tentoonstelling Ik ga naar bed werd op zondag 29 januari 2023 geopend door Carin Reinders (directeur-bestuurder CODA), Corrie van der Veen (voorzitter Stichting Wilhelminaring) en Peter Messerschmidt (wethouder Cultuur).

De tentoonstelling was tot en met 4 juni 2023 te bezichtigen in CODA Museum, Apeldoorn.

Beeld

De datum van de onthulling van het beeld in het Sprengenpark dat in opdracht van de gemeente Apeldoorn wordt gemaakt, is nog onbekend.

Lily van der Stokker. Foto: Gert Jan van Rooij.

Over de kunstenaar

Lily van der Stokker (1954, Den Bosch) woont en werkt in Amsterdam en New York. Van der Stokker had belangrijke tentoonstellingen in onder andere het Stedelijk Museum Amsterdam, Boijmans van Beuningen Rotterdam, Van Abbemuseum Eindhoven, New Museum New York, Hammer Museum Los Angeles, Tate St. Ives, en het Ludwig Museum Keulen. Van der Stokker heeft ook het nodige grootschalige werk in de publieke ruimte gemaakt zoals het Groen Geruite Huis (2015) in Oostende, Celestial Teapot (2013) in Utrecht, en The Pink Building tijdens de WorldExpo Hannover (2000).

Bekijk de documentaire over Lily van der Stokker uit de serie Hollandse Meesters. Regisseur: Aiman Hassani.

De 12e Wilhelminaring speciaal voor Lily van der Stokker ontworpen door sieraadkunstenaar Gésine Hackenberg. Foto: Gésine Hackenberg.

Applaus voor Lily van der Stokker (vooraan met thumbs up) na het uitspreken van de laudatio door Anna Tilroe, juryvoorzitter 12e Wilhelminaring. Foto: St. Wilhelminaring.

Bestuursvoorzitter Wilhelminaring Corrie van der Veen onthult samen met Gésine Hackenberg het ontwerp van de 12e Wilhelminaring. Foto: St. Wilhelminaring.

Lily van der Stokker ontvangt de ring uit handen van Corrie van der Veen. Foto: St. Wilhelminaring.

De 12e ring aan de hand van Lily van der Stokker, 12e winnaar van de Wilhelminaring. Foto: St. Wilhelminaring.

Juryvoorzitter Anna Tilroe en winnaar Lily van der Stokker. Foto: St. Wilhelminaring.