Tirzo Martha (Curaçao, 1965) is door de jury van de Wilhelminaring unaniem gekozen tot winnaar van de 11e Wilhelminaring – dé oeuvreprijs voor beeldhouwkunst in Nederland. De ring is op 31 augustus 2019 uitgereikt in het CODA Museum te Apeldoorn. De jury roemt Martha om zijn veelzijdigheid; Martha werkt als beeldhouwer, cineast, schrijver en performance kunstenaar. De jury is onder de indruk van zijn veelzijdigheid en de constante kwaliteit van zijn werk.

Winnaar Wilhelminaring 2019

Tirzo Martha

Jury

De jury van de 11e editie bestond uit:

  1. Lex ter Braak (voorzitter)
  2. Ann Demeester
  3. Hanne Hagenaars
  4. David Bade
  5. Gerrit Steenbergen

Uit het juryrapport

Zijn beelden vallen op door hun geconcentreerde speelsheid, hun afgewogen gebruik van allerhande materialen en hun immanente vernieuwing van het tegelijk herkenbare sculpturale. Zijn onconventionele materiaalgebruik is daar op velerlei wijze de drager van en staat dwars op het aloude idioom van marmer, staal, stam. Emmers, wasknijpers, gevonden voorwerpen, autobanden, tekstborden, afgedankte spullen vormen de grondstoffen van zijn assemblages en sculpturen die altijd afgewogen en uitgebalanceerd zijn. En dat zonder de vitaliteit, de levenskracht en de directe aanwezigheid van zijn werk op enigerlei wijze in te dammen.

Ring

De ring voor Tirzo Martha is ontworpen door Ted Noten.

Gedicht

Het gedicht Ring is geschreven door Ester Naomi Perquin.

Gedicht downloaden (pdf)

Uitreiking

De uitreiking vond op 31 augustus 2019 plaats in het CODA Museum in Apeldoorn

Onthulling beeld Sprengenpark

Samen met twee inwoners van Apeldoorn die meewerkten aan het beeld, onthulde wethouder Cultuur Peter Messerschmidt op 3 juni 2023 Overcoming Ourselves In Order To Overcome. In december 2020 werd Martha’s beeld in het Sprengenpark geplaatst. Door de coronamaatregelen kon de officiële onthulling toen niet doorgaan.

Foto: Janneke Veldman

Foto: Anaïs Lopez

Foto: Janneke Veldman