Eja Siepman van den Berg is een kunstenaar die al 50 jaar onverstoord doorwerkt aan een bijzonder en consistent oeuvre. Met deze bekroning spreekt de jury waardering uit voor de wijze waarop zij, wars van stijlen en modes, nauwgezet en consequent de menselijke (vrouwelijke) figuur decennialang als haar hoofdonderwerp kiest (foto Anaïs Lopez).

Winnaar Wilhelminaring 2017

Eja Siepman van den Berg

Jury

In 2017 is voor de 10e keer de Wilhelminaring uitgereikt. De jury van deze jubileum-editie bestond uit de volgende leden:
– Wim Pijbes (oud-directeur Rijksmuseum en Museum Voorlinden, nu Droom en Daad)
– Hester Alberdingk Thijm (directeur AkzoNobel Art Foundation)
– Sandra Smets (kunsthistorica en publicist o.a. voor NRC Handelsblad)
– André Kruysen (beeldend kunstenaar)
– Geertje Waanders (kunsthistorica, columnist en docent)

Ring

De ring voor Eja Siepman van den Berg wordt ontworpen door Katja Prins.

Uitreiking

De uitreiking vond plaats op 23 september 2017 in het CODA Museum in Apeldoorn.

Over de kunstenaar

Eja Siepman van den Berg (Eindhoven, 1943) volgde haar opleiding aan de Rijksakademie te Amsterdam (1962-1967). Haar carrière nam meteen al een vlucht toen ze in 1967 de Prix de Rome won. Haar werk is vertegenwoordigd in zowel museale als privé collecties. Op vele plekken in de openbare ruimte zijn haar beelden te bewonderen. Volgens de jury straalt haar werk ‘een verfijnd en verstillend evenwicht uit’. Haar beelden zijn ‘tijdloze bakens in de ruimte om ons heen, troostend bijna’.

Als beeldhouwer is zij verwant aan het gedachtegoed van Charlotte van Pallandt, destijds een van de weinige vrouwen die zich ferm staande hield in een door mannen gedomineerde beeldhouwwereld. In 1978 was ze de eerste winnaar van de Charlotte van Pallandtprijs, een nationale prijs voor jong talent tot 35 jaar. De daarop volgende decennia is zij haar talent blijven bewijzen. In elke fase van haar leven is haar werk relevant gebleken en van een hoogstaande kwaliteit gebleven. De jury spreekt waardering uit voor de rol die Eja Siepman van den Berg heeft gespeeld in het doorzetten van de lijn van de figuratie.

Foto: John Stoel

Foto: Anaïs Lopez